Pretraga baze radova

FORMAT

BROJ STRANA

JEZIK

seminarski, diplomski i maturski rad word

 

51

 seminarski, diplomski i maturski rad srpski

WORDUKUPNOSRPSKI

 

Seminarski, diplomski i maturski rad

1005 .Botanika-Kucne biljke
(prve tri strane)


seminarski,diplomski,maturski rad besplatno free download

PREUZMI CEO RAD

 

Ako Vam treba edukativni materijal bilo da je to seminarski, diplomski , maturski rad, ili powerpoint prezentacija na nasim sajtovima ce te naci sve na jednom mestu . Svi Vam pruzaju samo ime za seminarski, diplomski ili maturski rad a mi Vam dajemo da pogledate svaki rad njegov sadržaj i prve tri strane u PDF-u tako da možete tacno da odaberete pravi rad bez promasaja. Nasa baza sadrzi svaki gotov seminarski, diplomski i maturski rad koji ce Vam ikada zatrebati, možete ga skinuti i uz njegovu pomoc napraviti jedinistven i unikatan rad. Ako u bazi ne nadjete seminarski, diplomski ili matruski rad koji Vam je potreban, u svakom momentu mozete naruciti da se izradi novi potpuno unikatan seminarski, diplomski ili maturski rad na linku novi radovi. Sva pitanja i odgovore možete dobiti na našem forumu kao i besplatan seminarski, prepricane lektire, puskice i pomoc. Za bilo koji vid saradnje ili reklamiranja mozete nas kontaktirati na kontakt formi.

WWW.DIPLOMSKI-RAD.COM

 


Pregled teme :

Ukrasne biljke, neotporne na mraz, koje se u našem klimatskom području gaje isključivo u enterijeru nazivaju se sobne biljke. Ne postoji određena grupa sobnih biljaka utvrđena naučnim principima. Isto tako nema biljke koja najbolje uspeva u zatvorenoj prostoriji. Međutim, postoji veliki broj biljaka koje su prikladne za gajenje u sobi, odnosno bilo kojoj drugoj prostoriji sa sličnim uslovima sredine. Može se reći da se u sobne biljke ubrajaju one vrste koje su značajne zbog svojih naročito dekorativnih listova i cvetova, a mogu uspevati u sobi (Kromdijk, 2001.). Pre svega da li će neka biljka uspevati u zatvorenom ne zavisi samo od mesta na koje će se staviti već i od nege koja joj se pruža, i da li u takvoj prostoriji u kojoj je smeštena postoje uslovi koji su sličnim njenom podneblju. Sobne biljke imaju različite zahteve u pogledu svetla i od velike važnosti za gajenje biljaka je kvalitet vazduha u prostoriji, temperatura i vlažnost. Kada svi ovi činioci odgovaraju jednoj sobnoj vrsti onda se može govoriti o njenoj funkciji u enterijeru, o tome da li stoji sama ili u grupi, da li se uklapa u dizajn i da li ispunjava zahteve koje je vlasnik zahtevao.

Istorijat sobnih biljaka

Tehnike i običaji prenošenja ukrasnog i korisnog bilja iz njihovog prirodnog staništa kao i njihovo gajenje u kući u saksijama imaju dug istorijat. Već pre pet hiljada godina Kinezi su gradili raskošne palate s baštama i u njima su pažljivo odgajali grmove i cveće koje su sadili u zasebne zemljane lonce. Od tih davnih vremena mnogo toga se menjalo, napredovalo je, a ponekad i nazadovalo. Ovde ću skrenuti pažnju samo na najkarakterističnije pravce istorije gajenja biljaka.
Jedna od najranije nađenih slika biljaka u saksijama potiče s dvora egipatske kraljice Hatšepsut koja je vladala otprilike od 1503. do 1482. godine pre naše ere. Kraljica je želela tamjan, a taj retki miris dobija se iz smole nekih grmova roda Boswellia, koji su se tada mogli naći jedino u zemlji Punt, u istočnoj Africi. Kraljica je poslala ekspediciju da pronađe te biljke i donese ih u Egipat. I tako su grmovi počeli uspevati u novoj postojbini, u malim saksijama (Vikhem, 1982.).


 


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
bolditalicizeunderlinestrikeurlimagequoteSmileWinkLaughGrinAngrySadShockedCoolTongueKissCry
smanji | povećaj

busy