Pretraga baze radova

FORMAT

BROJ STRANA

JEZIK

seminarski, diplomski i maturski rad word

 

11

 seminarski, diplomski i maturski rad srpski

WORDUKUPNOSRPSKI

 

Seminarski, diplomski i maturski rad

4533. Pravo-Amnestija i pomilovanje
(prve tri strane)


seminarski,diplomski,maturski rad besplatno free download

PREUZMI CEO RAD

 

Ako Vam treba edukativni materijal bilo da je to seminarski, diplomski , maturski rad, ili powerpoint prezentacija na nasim sajtovima ce te naci sve na jednom mestu . Svi Vam pruzaju samo ime za seminarski, diplomski ili maturski rad a mi Vam dajemo da pogledate svaki rad njegov sadržaj i prve tri strane u PDF-u tako da možete tacno da odaberete pravi rad bez promasaja. Nasa baza sadrzi svaki gotov seminarski, diplomski i maturski rad koji ce Vam ikada zatrebati, možete ga skinuti i uz njegovu pomoc napraviti jedinistven i unikatan rad. Ako u bazi ne nadjete seminarski, diplomski ili matruski rad koji Vam je potreban, u svakom momentu mozete naruciti da se izradi novi potpuno unikatan seminarski, diplomski ili maturski rad na linku novi radovi. Sva pitanja i odgovore možete dobiti na našem forumu kao i besplatan seminarski, prepricane lektire, puskice i pomoc. Za bilo koji vid saradnje ili reklamiranja mozete nas kontaktirati na kontakt formi.

WWW.DIPLOMSKI-RAD.COM

 

Tagovi: seminarski, seminarski radovi, diplomski, diplomski radovi, maturski, maturski radovi, master radovi, besplatni gotovi seminarski radovi, gotovi diplomski radovi, lektire prepricane, puskice, izrada seminarskih radova, maturskih radova, diplomskih radova, skripte, seminarski radovi iz, diplomski radovi iz ...


Pregled teme :

Amnestija i pomilovanje su pravni akti i njihovom primenom se osuđeni ili delimično oslobađa od izrečene kazne ili mu se ona zamenjuje blažom kaznom.
Znači, amnestija je ono o čemu sanjaju svi krivično gonjeni i pravnosnažno osuđeni građani jedne države – da im ta država , tj. njen najviši zakonodavni organ pokažu milost.
" Amnestija i pomilovanje su ovlašćenja nadležnih državnih organa i zato njihova primena nije uslovljena prethodnim pristankom onoga na koga se odnose. "
Prema širem značenju, amnestija i pomilovanje mogu obuhvatiti i oslobođenje od krivičnog gonjenja, odnosno onemogućenje da se licu koje je krivično gonjenjo uopšte i izrekne kazna. Amnestija i pomilovanje u ovakvom obliku su označeni kao – abolicija.

Kroz razvoj krivičnog prava amnestija i pomilovanje su bili različito ragulisani po pitanju njihove sadržine, obima primene i nadležnosti za njihovo davanje.
Opravdan razlog za primenu amnestije i pomilovanja mogu biti npr. promenjene ekonomske i političke prilike u određenom društvu ili pozitivan uticaj koji oni imaju na ponašanje osuđenih lica. Za primenu amnestije i pomilovanja ima mnogo opravdanih razloga, ali pak mizerno je mali broj pozitivno rešenih mnogobrojnih zahteva za pomilovanjem od strane osuđenih lica u Republici Srbiji.

Prema podacima iz 2007. godine predsednik Republike Srbije Boris Tadić, je u dotadašnjem mandatu pomilovao 124 osobe, a iste godine podnešeno je preko 500 zahteva.
Prvi republički Zakon o amnestiji donet je u februaru 2001, nakon velikih rušilačkih pobuna u srpskim zatvorima u jesen 2000. Taj zakon, kako je objašnjeno, donet je usled lošeg stanja i pretrpanosti zatvora, u kojima je u tom trenutku bilo oko 6.000 osuđenih lica. Prema izjavi tadašnjeg ministra pravde, tim zakonom bilo je obuhvaćeno 4.177 osuđenika.

Savezni Zakon o amnestiji iz aprila 2002. obuhvatao je albanske ekstremiste sa područja Preševa, Bujanovca i Medveđe koji su se tokom 2001. pobunili, ističući parole da im je cilj pripajanje te oblasti Kosmetu. Nekoliko meseci pre toga milost države osetio je i veliki broj kosovskih Albanaca koji su u vezi s poznatim dešavanjima na Kosovu terećeni za pobunu.

Drugi i poslednji republički Zakon o amnestiji, koji je na snagu stupio 18. aprila 2006, odnosio se isključivo na vojne obveznike protiv kojih je vođen krivični postupak zbog izbegavanja služenja vojske, s tim da su tu obavezu ipak morali da regulišu na način propisan važećim zakonskim propisima. Inače, na amnestiju onih koji su izbegavali vojne obaveze, odnosno na krivična dela neodazivanja pozivu, izbegavanja vojne službe i bekstva iz Vojske Jugoslavije odnosio se i zakon iz juna 1996. godine. Ovaj predlog amnestije za vojne obveznike i dan danas je aktuelan u medijima, jer se odlučuje da li će vojni obveznici koji su izbegli služenje vojske, a sada su u inostranstvu biti krivično gonjeni ili ipak pomilovani.

 


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
bolditalicizeunderlinestrikeurlimagequoteSmileWinkLaughGrinAngrySadShockedCoolTongueKissCry
smanji | povećaj

busy