Pretraga baze radova

FORMAT

BROJ STRANA

JEZIK

seminarski, diplomski i maturski rad word

 

13

 seminarski, diplomski i maturski rad srpski

WORDUKUPNOSRPSKI

 

Seminarski, diplomski i maturski rad

3302. Medicina-Uvod u medicinsku negu
(prve tri strane)


seminarski,diplomski,maturski rad besplatno free download

PREUZMI CEO RAD

 

Ako Vam treba edukativni materijal bilo da je to seminarski, diplomski , maturski rad, ili powerpoint prezentacija na nasim sajtovima ce te naci sve na jednom mestu . Svi Vam pruzaju samo ime za seminarski, diplomski ili maturski rad a mi Vam dajemo da pogledate svaki rad njegov sadržaj i prve tri strane u PDF-u tako da možete tacno da odaberete pravi rad bez promasaja. Nasa baza sadrzi svaki gotov seminarski, diplomski i maturski rad koji ce Vam ikada zatrebati, možete ga skinuti i uz njegovu pomoc napraviti jedinistven i unikatan rad. Ako u bazi ne nadjete seminarski, diplomski ili matruski rad koji Vam je potreban, u svakom momentu mozete naruciti da se izradi novi potpuno unikatan seminarski, diplomski ili maturski rad na linku novi radovi. Sva pitanja i odgovore možete dobiti na našem forumu kao i besplatan seminarski, prepricane lektire, puskice i pomoc. Za bilo koji vid saradnje ili reklamiranja mozete nas kontaktirati na kontakt formi.

WWW.DIPLOMSKI-RAD.COM
WWW.DIPLOMSKIRADOVI.COM


Pregled teme :

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva. Svako ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost.

Ovo su odredbe međunarodnog dokumenta „OPĆE DEKLARACIJE O LJUDSKIM PRAVIMA" usvojene i proglašene na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, 10. decembra 1948. Godine.

Ovaj dokument kao i drugi međunarodni dokumenti npr. Evropska konvencija o ljudskim pravima koja u svojim odredbama Član 3. Svako ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost, Član 25. Svako ima pravo na životni standard koji odgovara zdravlju i dobrobiti njega samoga i njegove porodice , uključujući prehranu, odjeću, stanovanje, zdravstvenu njegu i potrebne socijalne usluge, predstavljaju opće principe zaštite svih ljudskih bića, pa tako i čovjeka kao pacijenta, osobe s bilo kojom kroničnom bolesti, sindromom, oštećenjem ili invalidnosti.

Međutim, najstariji dokument koji u sebi sadrži odredbe o zaštiti pacijenata je Hipokratova zakletva koja se je često mijenjala, ali je na kongresu Međunarodnog saveza liječničkih društava u Ženevi 1948. godine ustanovljena konačna zakletva (Ženevska zakletva) koja se danas koristi.
Iz sadržaja zakletve mogu se izvući zaključci vezani za prava pacijenata koji se primjenjuju u modernoj medicini
• Obaveze da svoj život podredi u korist bolesniku.
• Čuvanje kao tajne sve što vidi i dozna pri liječenju bolesnika.
• Ravnopravnost bolesnika bez obzira na spol i klasu.
Polazeći od ovih principa međunarodnih dokumenta, očito su mnogi diljem svijeta smatrali kako su pacijenti u diskriminiranom položaju kada su u pitanju njihova ljudska prava, te kako zavređuju posebnu društvenu pažnju. Iz toga je uslijedila i naporna borba za prepoznavanje, promicanje i zaštitu prava pacijenata. Rođena je posebna znanstvena i praktička disciplina zdravstvenog prava, te su usvojene brojna načela, deklaracije, rezolucije i povelje koje se bave zaštitom prava pacijenata.

2. RAZRADA TEME
2.1. OSNOVNA PRAVA PACIJENATA

Dokument koji ima najviše uticaja u zaštiti prava pacijenata u našem okruženju, je Evropska povelja o pravima pacijenata, koja se indirektno primjenjuje i kod nas obzirom da je BiH članica Vijeća Evrope. Poveljom su definisana osnovna prava pacijenata :Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
bolditalicizeunderlinestrikeurlimagequoteSmileWinkLaughGrinAngrySadShockedCoolTongueKissCry
smanji | povećaj

busy