Pretraga baze radova

FORMAT

BROJ STRANA

JEZIK

seminarski, diplomski i maturski rad word

 

07

 seminarski, diplomski i maturski rad srpski

WORDUKUPNOSRPSKI

 

Seminarski, diplomski i maturski rad

2570. Finansije-Blagajnicki zapis
(prve tri strane)


seminarski,diplomski,maturski rad besplatno free download

PREUZMI CEO RAD

 

Ako Vam treba edukativni materijal bilo da je to seminarski, diplomski , maturski rad, ili powerpoint prezentacija na nasim sajtovima ce te naci sve na jednom mestu . Svi Vam pruzaju samo ime za seminarski, diplomski ili maturski rad a mi Vam dajemo da pogledate svaki rad njegov sadržaj i prve tri strane u PDF-u tako da možete tacno da odaberete pravi rad bez promasaja. Nasa baza sadrzi svaki gotov seminarski, diplomski i maturski rad koji ce Vam ikada zatrebati, možete ga skinuti i uz njegovu pomoc napraviti jedinistven i unikatan rad. Ako u bazi ne nadjete seminarski, diplomski ili matruski rad koji Vam je potreban, u svakom momentu mozete naruciti da se izradi novi potpuno unikatan seminarski, diplomski ili maturski rad na linku novi radovi. Sva pitanja i odgovore možete dobiti na našem forumu kao i besplatan seminarski, prepricane lektire, puskice i pomoc. Za bilo koji vid saradnje ili reklamiranja mozete nas kontaktirati na kontakt formi.

WWW.DIPLOMSKI-RAD.COM


Pregled teme :

Državni blagajnički zapisi su obligacije kojima država ne prihvata rizik. Visoko su likvidne obzirom da se vrlo lako mogu pretvoriti u gotov novac prodajom na tržištu. Pošto imaju dosta male nominale često su vrlo podesni za kupovinu od strane velikog broja vlasnika sitnih ušteda.

Profit kod blagajničkog zapisa se dobija iz razlike u cijeni pri momentu emitovanja i vrijednosti u vremenu dospijeća. Investitor je kupuje po nominalnoj cijeni, a prodaje po uvećanoj za kamatnu stopu o roku dospijeća. Formiranje kamatne stope, rok dospijeća, diskont i dr. su kao i kod drugih hartija od vrijednosti.

Blagajnički zapisi centralne banke. Centralna banka u razvijenim privredama, sa razvijenom finansijskom strukturom, emituje svoje blagajničke zapise. To je jedan od osnovnih instrumenata preko koga centralna banka vrši operacijena otvorenom tržištu. Ovo tržište je integralni dio monetarne politike. Prodajom i kupovinom blagajničkih zapisa centralna banka preko kamatne stope na njih istovremeno reguliše potrebnu količinu novca u privredi.

Postoji velika razlika između blagajničkog zapisa centralne banke i zapisa koje emituje država, odnosno poslovne banke. Država često emituje beskamatni državni blagajnički zapis da bi osigurala potrebna sredstva za pokriće budžetskog deficita. Bankarski blagajnički zapis izdaje banka na bazi deponovanih sredstava kod nje na određeni rok dospijeća (od 1-12 mjeseci), uz određenu kamatu koja se plaća o roku dospijeća. Blagajnički zapis poslovnih banaka kupuju samo nefinansijske organizacije i fizička lica. Blagajnički zapis centralne banke ima strogo formalan karakter i izdaje se na rok od 7-90 dana. Ovo je hartija od vrijednosti sa malim rizikom (visok stepen sigurnosti kamata je niska).

Blagajnički zapis (Treasory...bills) je tipičan kratkoročni vrijednosni papir, koji kupcima odnosno vlasnicima, uz povrat glavnice, osigurava i određenu kamatu. Izdaju ga obično banke (centralna banka i poslovne banke), a mogu da ga izdaju i državni organi.

Blagajničke zapise koje izdaju, emituju i prodaju centralne banke – kupuju poslovne banke, a blagajničke zapise koje izdaju poslovne banke – kupuju svi ostali pravni subjekti osim centralne banke. Centralna banka obično provodi postupak izdavanja blagajničkih zapisa u ime i za račun državnih organa. U tom slučaju oni služe za pokriće dudžetskih deficita.Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
bolditalicizeunderlinestrikeurlimagequoteSmileWinkLaughGrinAngrySadShockedCoolTongueKissCry
smanji | povećaj

busy