Pretraga baze radova

FORMAT

BROJ STRANA

JEZIK

seminarski, diplomski i maturski rad word

 

23

 seminarski, diplomski i maturski rad srpski

WORDUKUPNOSRPSKI

 

Seminarski, diplomski i maturski rad

12525. Berze-Pojam i nastanak berze
(prve tri strane)


seminarski,diplomski,maturski rad besplatno free download

PREUZMI CEO RAD

 

Ako Vam treba edukativni materijal bilo da je to seminarski, diplomski , maturski rad, ili powerpoint prezentacija na nasim sajtovima ce te naci sve na jednom mestu . Svi Vam pruzaju samo ime za seminarski, diplomski ili maturski rad a mi Vam dajemo da pogledate svaki rad njegov sadržaj i prve tri strane u PDF-u tako da možete tacno da odaberete pravi rad bez promasaja. Nasa baza sadrzi svaki gotov seminarski, diplomski i maturski rad koji ce Vam ikada zatrebati, možete ga skinuti i uz njegovu pomoc napraviti jedinistven i unikatan rad. Ako u bazi ne nadjete seminarski, diplomski ili matruski rad koji Vam je potreban, u svakom momentu mozete naruciti da se izradi novi potpuno unikatan seminarski, diplomski ili maturski rad na linku novi radovi. Sva pitanja i odgovore možete dobiti na našem forumu kao i besplatan seminarski, prepricane lektire, puskice i pomoc. Za bilo koji vid saradnje ili reklamiranja mozete nas kontaktirati na kontakt formi.

WWW.DIPLOMSKI-RAD.COM

 

Tagovi: seminarski, seminarski radovi, diplomski, diplomski radovi, maturski, maturski radovi, master radovi, besplatni gotovi seminarski radovi, gotovi diplomski radovi, lektire prepricane, puskice, izrada seminarskih radova, maturskih radova, diplomskih radova, skripte, seminarski radovi iz, diplomski radovi iz ...


Pregled teme :

 

Berza je termin koji je nastao još u XV vijeku. Ovaj termin je vezan za ulogu  koju je imao hotel (kuća) porodice Van der Burse[1]u Brižu (Belgija) u koji su odsjedali trgovci i zaključivali trgovačke poslove. Prve trgovačke poslove koji su se obavaljali u hotelu porodice Van der Burse bili su prijatelji te porodice. Razvoj gradova i industrijske proizvodnje nametnuo je potrebu razvoja trgovine. Uvođenjem na tržište hartija od vrijednosti, pored robnih berzi, počele su  funkcionisati i berze efekata.  Berze su nastajale na onim mjestima gdje su se najčešće okupljali trgovci (hoteli, čajdžinice, luke, crkve i slično). Osnovni motiv nastanka finansijskih berzi jeste prikupljanje kapitala kroz više manjih suma, a njihovom koncentracijom dobija se neophodna suma s jedne strane, kao i premošćavanje vremenskog perioda od investiranja do ostvarenja profita.

Današnji trend, u svetu kao i kod nas,  pokazuje da sve više finansijskih institucija obavlja svoje aktivnosti na različitim tržištima, nudeći široku lepezu finansijskih usluga. Pa ipak neke razlike između finansijskih institucija su se još uvek zadržale.

Kao učesnici na tržištu kapitala u svim zemljama gde postoji i funkcioniše ovo tržište javljaju se

  • Investitori, vlasnici kapitala u ulozi prodavaca,
  • Preduzetnici, korisnici kapitala u ulozi kupaca,
  • Posrednici,
  • Država u ulozi regulatora i kontrolora.

 

POSREDNICI – kvantitativno posmatrano ova grupacija učesnika je najmalobrojnija, ali kvalitativno posmatrano posrednici kao učesnici na tržištu kapitala, zbog velikog uticaja na obim realizacije ponude i tražnje, zauzimaju najvažnije mesto naspram ostalih učesnika u tržišnim odnosima.

U zemljama u kojima postoji neadekvatno razvijen posrednički sektor, uprkos značajnom nivou formirane ponude i tražnje za finansijskim sredstvima, stepen efikasnosti tržišta kapitala je mali i neadekvatan iskazanoj ponudi i tražnji.

 

Ako bismo kao kriterijum podele posrednika uzeli njihovu organizaciono-finansijsku strukturu, onda bismo sve posrednike kao učesnike tržišta kapitala mogli da svrstamo u sledeće 3 gupe:

  1. BERZE, kao specijalizirane institucije tržišta kapitala
  2. institucionalne investitore – osiguravajuća društva, penzioni fondovi i investiciona društva
  3. banke i druge bankarske organizacije, kao posrednici između investitora i korisnika kapitala.

 

Važno je istaknuti da se pomenuti posrednici kao učesnici na tržištu kapitala mogu javiti u ulozi investitora, korisnika kapitala, komisionara ili čistog posrednika, ali samo u nekoj od ovih uloga, što zavisi od stanja i ukupnih odnosa na tržištu kapitala.


[1] U porodičnom grobu, isklesnom iznad vrata, dominira kesa (lat. Bursa – kesa) u kojoj se čuvao (metalni) novac.

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
bolditalicizeunderlinestrikeurlimagequoteSmileWinkLaughGrinAngrySadShockedCoolTongueKissCry
smanji | povećaj

busy